GUA SHA: LINDRA SMÄRTA OCH SPÄNNINGAR

Gua Sha är en traditionell kinesisk läkekonst som innebär att man använder en skrapa eller ett verktyg för att massera och skrapa huden. Ordet ”Gua” betyder ”skrapa” och ”Sha” refererar till de röda märken som ibland uppstår efter behandlingen. Gua Sha används både som en skönhetsbehandling och som en del av traditionell kinesisk medicin.

Behandlingen går ut på att skrapa huden med ett slät verktyg, historiskt ofta gjort av jade, horn eller metall, men numera använder terapeuterna mest engångsmaterial.

Ökar blodcirkulationen

Detta görs för att öka blodcirkulationen, frigöra spänningar och främja läkning i kroppen. Gua Sha sägs även kunna hjälpa till att minska inflammation, lindra smärta och förbättra immunsystemets funktion.

Gua Sha har på senare tid blivit populärt även i väst, särskilt som en ansiktsbehandling för att förbättra hudens utseende och minska svullnader. Det är viktigt att notera att de röda märken som kan uppstå efter behandlingen är tillfälliga och vanligtvis inte smärtsamma.

Behandlingens olika faser

Under de första behandlingarna med Gua Sha kan huden bli rodnad, vilket indikerar att behandlingen är effektiv. Rodnadens färg och utbredning kan avslöja:

  • Stressnivåer: Ljust röda prickar tyder på kortvarig stress, medan mörkt blåa indikerar kronisk stress.

  • Gamla skador: Färgen på rodnaden visar skadans ålder; ljusa stråk tyder på nyare skador, medan mörkt purpurfärgat indikerar gamla skador, upp till 10-15 år tillbaka.

  • Intern hetta: Gua Sha kan komplettera behandling av hudutslag som eksem eller psoriasis.

Efter några sessioner minskar hudens missfärgning, och behandlingen förbättrar rörelseförmågan och minskar smärta genom ökad cirkulation mellan hud och muskler.

Många fördelar

Gua Sha är effektiv för att behandla en rad hälsoproblem, inklusive:

  • Stressrelaterade symtom: lindrar spänningar och främjar avslappning.
  • Smärta: minskar muskel- och ledsmärta.
  • Spänningsvärk och huvudvärk: lindrar tryck och obehag.
  • Dåligt immunförsvar: stödjer immunförsvaret och kan lindra allergier och astma.
  • Hudproblem: behandlar akne, rodnader och klimakterievallningar.
  • Sömnstörningar: främjar bättre sömnkvalitet.
  • Kroniska inflammationer: minskar inflammationer i olika organ.

På Widings använder vi Gua Sha-verktyg med mjuka kanter som inte skadar huden. Den mjuka kanten möjliggör en effektiv och djup behandling som sträcker sig ända ner till benhinnan. Tekniken ökar blodcirkulationen i hela området och stimulerar cirkulationen mellan hud och muskler.

Genom denna djupa bearbetning kan stagnerat blod på djupet frigöras och transporteras till ytan. Skador som kroppen har drabbats av kan orsaka blödningar som fastnar i benhinnan och leder till förtjockningar över tid.

Gua Sha och smärtlindring

Dessa områden kan vara direkt kopplade till skador på muskler, skelett eller senor, eller kan vara resultatet av blödningar i området. Sådana blödningar kan uppstå efter operationer och orsaka smärtor långt ifrån operationsområdet, till exempel knäsmärtor efter en lårbensoperation eller höftledsprotes. Gamla skador i bröstkorg och revben kan leda till smärta och rörelsebegränsningar i bröstkorgen eller ryggen.

En mindre skada på knäet kan orsaka stelhet och smärta i lårmuskulaturen, och artros kan leda till stelhet och smärta i knäet och omgivande strukturer. Kombinationen av Gua Sha och akupunktur är särskilt effektiv för att behandla svår artros och postoperativa problem som svullnad och smärta.

Boka tid idag!

Om du söker effektiv lindring för smärta, stress eller rörelseinskränkningar, är Gua Sha-behandling hos Widings Akupunktur i Umeå ett utmärkt val. Vår expertis inom traditionell kinesisk medicin kombinerar Gua Sha med akupunktur för att maximera din hälsa och välbefinnande.

Boka en tid hos oss för att uppleva fördelarna med denna uråldriga teknik och förbättra din livskvalitet.

Till behandlingar