Inflammationer i olika kroppsdelar är en vanlig orsak till smärta och sjukskrivningar. I den traditionella kinesiska medicinen delar man upp dessa tillstånd i två huvudgrupper kronisk och akut inflammationsprocess samt att man tar hänsyn till patientens individuella tillstånd.

 

Kronisk inflammationsprocess

 

Kroniska inflammationer kan drabba hela kroppen, rygg, axlar, nacke, höfter, knän och fötter. Det finns oftast ingen olycka eller speciell tidpunkt när man blivit sjuk. Den drabbade blir allt sämre och det kan pågå i månader eller år.

 

När en kroppsdel utsätts för hög belastning under lång tid leder det till en lokal överansträngning, muskler och senor får inte en tillräcklig försörjning av blod och syre.
Området kan kännas kallt och ibland svullet eller ha en trötthetskänsla eller tyngdkänsla. Smärtan orsakas av att cirkulationen av blod och energi är störd.

Behandlingsplan enligt TCM

 

Akupunktur är en bra och säker behandlingsform, och alla former av inflammationsprocesser kan med gott resultat behandlas med traditionell kinesisk medicin.
Behandlingen fokuserar på att öka cirkulationen och ta bort inflammationen, förbättra genomströmningen i muskler och senor samt stärka upp kroppen.

Detta ska du undvika om du har en kronisk inflammation!

 

  • Styrketräning innan skadan har läkt ut helt och man tål belastning från allmän gymnastik
  • Behandling med kylpåse eller is

Akut inflammationsprocess

 

Akuta inflammationsprocesser drabbar vissa delar av kroppen som axlar, armbågar, handleder, knän och fotleder. Till skillnad från kronisk inflammation som kan drabba hela kroppen.
Akut inflammation drabbar musklerna, muskelfästena och senfästena och orsakas av muskelbristningar eller akut överansträngning såsom en olycka eller efter en påfrestande träning eller arbete. Man vet när det började eller när man insjuknat.

En akut inflammationsprocess som blir obehandlad kan övergå till en kronisk.

Symptom:

  • Rodnad eller röd hud i området
  • Rörelsesmärta
  • Rörelseinskränkning
  • Varm eller het brinnande känsla
  • Lokaliserad upphöjd svullnad, som är insjunken mot mitten medelhård, om man tömmer svullnaden på blod var blir den tillfälligt mjuk för att åter bli hård
  • Lätt feber och sjukdomskänsla

Behandlingsplan enligt TCM

Akupunktur är en bra och säker behandlingsform när det kommer till inflammatoriska processer. Behandlingen för akut inflammation är mer kraftfull än den kroniska och inriktar sig på att få bort blockeringar öka cirkulationen och få bort hettan.

Detta ska du undvika om du har en akut inflammation!

 

  • Massera aldrig på varm, het, svullen hud
  • Massera aldrig någon som har feber